Πρόταση που στις 23 Ιουλ.2003 υποβλήθηκε στo Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και στα παρακάτω συναρμόδια Υπουργεία και φορείς: Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, Υπουργείο Εσωτ. Δημ.Δ/κσης & Αποκέντρωσης, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Ανάπτυξης, Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Δικαιοσύνης, Υπουργείο Αιγαίου, Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, Υπερνομαρχία Αθηνών.
Συντάκτης: Επισμηναγός (Ε) Ιωάννης Μανομενίδης, Οικονομολόγος MSc Logistics MSc.
Προσυπογράφουν:
Ηλίας Παπαναστασίου, Nομικός - Κοινωνιολόγος PhD,
Αικατερίνη Νερούλια, Οικονομολόγος ΔΕΟΠΣ,
Κωνσταντίνος Γκέκας, Οικονομολόγος ΔΕΟΣ, MA Int’l Pol.Econ
ΘΕΜΑ: Προμελέτη για την Ομαλή Κοινωνικοποίηση των Οικονομικών Μεταναστών στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή Πραγματικότητα
Λαθρομετανάστευση - Αποκέντρωση – Εκπαίδευση – Απασχόληση – Κοινωνική Ένταξη
Κεφάλαιο | |
1 |
Σκοπός - Παραδοχές
1Α. Σκοπός
1. Σκοπός της παρούσας προμελέτης είναι η διατύπωση μίας πρότασης για την ενεργοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) στην αντιμετώπιση του κύματος μετανάστευσης των τελευταίων ετών, με μία δημιουργική προσέγγιση, προκειμένου η πρόταση αυτή να εξεταστεί από την πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ έτσι ώστε στη συνέχεια να προχωρήσουμε στην εκπόνηση μίας πληρέστερης μελέτης για την εφαρμογή ενός σχετικού προγράμματος από τις ΕΔ.
2. Επιδίωξη των μελετητών αποτελεί η παρούσα μελέτη να συνδυάσει την αντιμετώπιση ενός τόσο επίκαιρου και κρίσιμου προβλήματος με την ανάγκη αποκέντρωσης, την αύξηση της απασχόλησης αλλά και την εκπαίδευση, επαγγελματική και πολιτιστική, των οικονομικών μεταναστών έτσι ώστε στο εγγύς μέλλον η «μάστιγα» να μετατραπεί σε υγιή δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας πλήρως συναρμοσμένης με την Ελληνική κοινωνία.
1Β. Παραδοχές και Προβληματισμοί
1. Ο Κοινωνικός Ρόλος των ΕΔ: Οι ΕΔ έχουν σημαντικό κοινωνικό ρόλο με την κοινωνικοποίηση των Ελλήνων, λόγω της στράτευση τους σε μία ηλικία στην έναρξη της πρώτης ενηλικίωσης τους. Αυτό το ρόλο οι ΕΔ τον υπηρετούν με δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες κάθε εποχής. Παλαιότερα που το πρόβλημα ήταν ο αναλφαβητισμός οι ΕΔ υλοποίησαν προγράμματα για καταπολέμηση του αναλφαβητισμού. Σήμερα που το πρόβλημα είναι η επαγγελματική αποκατάσταση προχωρούν στην επαγγελματική εκπαίδευση (ειδικότητες, ΙΕΚ κλπ). Παράλληλα οι νέοι, με την προσφορά του χρόνου τους στην υπηρεσία της πατρίδας τους συνδέονται συναισθηματικά μαζί με τους υπόλοιπους Έλληνες στην προάσπιση του αγαθού της κοινής πατρίδας. Έχουν άραγε ρόλο οι ΕΔ στην αντιμετώπιση του κύματος μετανάστευσης, που αποτελεί και σημαντικό πρόβλημα ασφάλειας για τη χώρα μας και την ΕΕ;
2. Η Σημερινή Αποστολή των Ελληνικών ΕΔ. Εκτός από τον παραδοσιακό ρόλο των ΕΔ για την προάσπιση των εθνικών μας συνόρων, οι ΕΔ στα πλαίσια του ΟΗΕ και του ΝΑΤΟ καλούνται συχνά να συμμετάσχουν σε διεθνείς αποστολές ανθρωπιστικού ή ειρηνευτικού χαρακτήρα. Η χώρα μας με τον τρόπο αυτό συνεισφέρει με το ανθρώπινο δυναμικό της και τους υλικούς πόρους που οι πολίτες αυτής της χώρας διαθέτουν στις ΕΔ, στην διαμόρφωση ενός κόσμου ειρηνικού με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Έχουν άραγε οι εισερχόμενοι κατά εκατομμύρια πλέον οικονομικοί μετανάστες ρόλο σε αυτή την αποστολή;
3. Η στράτευση είναι συνταγματική υποχρέωση των Ελλήνων. Η υποχρέωση αυτή (όπως και οι άλλες υποχρεώσεις που έχουν οι πολίτες, όπως λ.χ. η φορολογία) συνέβαλε στη διαμόρφωση και διασφάλιση του σημερινού σύγχρονου Ελληνικού κράτους και συνθηκών διαβίωσης (υγεία, εκπαίδευση, απασχόληση κλπ), κατακτήσεις στις οποίες όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα για την απόλαυση και τη διασφάλιση τους. Μπορούμε άραγε να αποκλείσουμε από την απόλαυση αυτών των δικαιωμάτων τους οικονομικούς μετανάστες που κατακλύζουν την Ελληνική επικράτεια;
4. Οι χώρες της ΕΕ είναι προσηλωμένες στη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για όλους όσους διαβιούν στην επικράτεια τους. Παράλληλα στο σύγχρονο κόσμο ολοένα και περισσότερο οι αναπτυγμένες χώρες υιοθετούν πολιτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλο τον κόσμο. Με ποια πολιτική μπορούμε να αξιοποιήσουμε το δυναμικό των οικονομικών μεταναστών που διαβιούν στην Επικράτεια μας στην Υπηρεσία αυτού του σκοπού;
Κεφάλαιο | |
2 |
Το Πρόβλημα των Οικονομικών Μεταναστών
και Πρόταση Λύσης
2Α. Διατύπωση του Προβλήματος
1. Το κύμα λαθρομετανάστευσης σε Απόλυτα μεγέθη. Το κύμα λαθρομετανάστευσης, σε απόλυτα μεγέθη ξεπερνά το λόγο 1/10 του αυτόχθονος πληθυσμού της χώρας μας.
2. Δυναμική προσέγγιση. Στο μέλλον ο λόγος 1/10 θα επιδεινωθεί (αυξηθεί), σε βάρος του αυτόχθονος πληθυσμού, διότι:
Α. Το χάσμα οικονομικής ανάπτυξης μεταξύ της χώρας μας με τις χώρες προέλευσης των μεταναστών, όσο και οι συνεχείς εντάσεις και πόλεμοι στην ευρύτερη περιοχή της λεκάνης της Ανατολικής Μεσογείου υποδηλώνουν ότι στο μέλλον το πρόβλημα θα ενταθεί με είσοδο ακόμη περισσότερων οικονομικών μεταναστών, ποικίλης εθνοτικής, θρησκευτικής και γενικά πολιτιστικής διαφοροποίησης.
Β. Το δημογραφικό πρόβλημα της Ευρώπης, επίσης επιδεινώνεται με συνέπεια αφενός τη γήρανση του πληθυσμού αφετέρου την αριθμητική του μείωση .
3. Προέλευση. Οι οικονομικοί μετανάστες, προέρχονται κυρίως από τις Ανατολικές χώρες της Ευρώπης, από τις Ισλαμικές χώρες (Τουρκία κυρίως Κουρδιστάν, αραβικές χώρες και Πακιστάν) και από την Ινδία και σε μικρότερο ποσοστό από Αφρική και Άπω Ανατολή. Η προέλευση τους υποδηλώνει προβλήματα πολιτισμικής φύσεως, εκπαίδευσης και νοοτροπίας. Συγκεκριμένα:
Α. Με εξαίρεση τους προερχόμενους από Βαλκανικές Ορθόδοξες χώρες και ενδεχομένως τους Ινδουιστές, οι λοιποί ως ισλαμιστές έχουν παραδόσεις που ως αφετηρία τουλάχιστον απέχουν από τοις αρχές της Ευρωπαϊκής Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, κατά βάση του Ελληνορωμαϊκού πολιτισμού, επάνω στις οποίες χτίσθηκε η σημερινή Ευρώπη. Ιδιαίτερα στερούνται γνώσεις και βιώματα για τις ανθρωπιστικές αξίες, τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών, την κοινοβουλευτική δημοκρατία κλπ.
Β. Με εξαίρεση τους προερχόμενους από χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, εκτός της Αλβανίας (το εκπαιδευτικό σύστημα της οποίας κατεστράφη) για τις ηλικίες έως 30 ετών, οι οικονομικοί μετανάστες στερούνται πλήρως βασικής ή επαγγελματικής εκπαίδευσης.
Γ. Όλοι με ελάχιστες περιπτώσεις, στερούνται οικονομικής παιδείας και παιδείας δημοκρατικής αγωγής.
Δ. Όλοι με ελάχιστες περιπτώσεις στερούνται οικονομικές δυνατότητες, κοινωνική ασφάλιση, μόνιμη στέγη κά.
4. Από τα παραπάνω, που αποτελούν προβλήματα Ευρωπαϊκού Επιπέδου, διατυπώνεται το πρόβλημα ως η δυναμικά αυξανόμενη σε μέγεθος είσοδος οικονομικών μεταναστών με έντονα τα χαρακτηριστικά πολιτιστικού χάσματος που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει κοινωνική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα στις ακριτικές της περιοχές. Ένα πρόβλημα που αποτελεί μία σύγχρονη πρόκληση που αξιώνει ουσιαστικές, άμεσες αλλά και γενναίες πολιτικές.
2Β. Εύρος Αποδεκτών Πολιτικών
1. Στατική προσέγγιση. Το εύρος των πολιτικών που μπορούσε να γίνουν αποδεκτές στην Ευρώπη σήμερα, περιορίζεται σημαντικά τόσο από τις ανθρωπιστικές αξίες των σύγχρονων Ευρωπαϊκών κοινωνιών, όσο και από την ευθύνη των αναπτυγμένων χωρών για την παγκόσμια ευημερία. Πρακτικά είμαστε ως Ευρωπαϊοι υποχρεωμένοι να υποδεχθούμε, να αποδεχθούμε και να εντάξουμε τους οικονομικούς μετανάστες στην Ευρωπαϊκή μας πραγματικότητα.
2. Δυναμική προσέγγιση. Το εύρος των πολιτικών που θα μπορούν να γίνουν αποδεκτές στην Ευρώπη του 21ου αι., θα εξαρτηθεί από την επίδραση των εισερχόμενων πληθυσμών αλλά και από την επιδείνωση της κατάστασης λόγω της αδράνειας των Κρατών. Η αύξηση του ρατσισμού και η επέκταση συντηρητικών πολιτικών στην Ευρώπη είναι μία ορατή πλέον προοπτική. Ο κίνδυνος εσωστρέφειας στην Ευρώπη του αύριο είναι ορατός.
3. Ευθύνες για το μέλλον.
α. Η ευθύνη και οι δυνατότητες των μεταναστών να επιδράσουν στην κατάσταση είναι ουσιαστικά ανύπαρκτες καθότι είναι ανοργάνωτοι και υποκινούνται από τη φυσική ανάγκη - ορμή για επιβίωση.
β. Οι χώρες υποδοχής, ως κρατικοί μηχανισμοί αλλά και ως πολίτες, έχουμε την οργανωτική δομή να διαμορφώσουμε τις συνθήκες μίας ειρηνικής συνύπαρξης. Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ανεξάρτητα από την πρόδηλη ανάγκη των μεταναστών, η δική μας η ανάγκη δεν είναι μικρότερης σημασίας. Χρειαζόμαστε νεανικούς πληθυσμούς στα ασφαλιστικά μας ταμεία, χρειαζόμαστε φθηνά εργατικά για εργασίες χαμηλής εξειδίκευσης τις οποίες δεν καταδεχόμαστε να ασκήσουμε κλπ. Το χειρότερο ίσως είναι ότι έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη να φυλάξουμε τα ίδια μας τα σύνορα ενώ αυτοί που τα παραβιάζουν ακόμη δεν αποτελούν ουσιαστική εθνική απειλή.
4. Το ερώτημα είναι τι θα συμβεί στο μέλλον και εάν υπάρχει κάποια πολιτική διαμόρφωσης τους σε πληθυσμούς συμβατούς με τις ανάγκες της κοινωνίας μας ή καλύτερα της νέας κοινωνίας που διαμορφώνεται. Ο κίνδυνος για κοινωνικές εκρήξεις δεν είναι αμελητέος εάν αναλογιστούμε την αύξηση της εγκληματικότητας που παρατηρούμε στην τελευταία δεκαετία. Το βέβαιο είναι ότι η ευθύνη για την ειρηνική μετάβαση από την Ευρώπη των εθνικών κρατών σε μία ειρηνική και πολυπολιτισμική Ευρώπη ανήκει σε εμάς. Ειδικότερα:
α. Η σύγχρονη Ευρωπαϊκή πολιτισμική ταυτότητα, μας επιβάλει να διασφαλίσουμε τα οφέλη και τις κατακτήσεις της Ελληνικής κοινωνίας (παιδεία, υγεία, ασφάλεια) τόσο για τα παιδιά μας στο μέλλον όσο και για τους εισερχόμενους μετανάστες. [1] Είναι αξιοπρόσεκτο ότι μία ανάλογη πολιτική ισονομίας που έζησαν οι Έλληνες σε χώρες μετανάστευσης, τους ενσωμάτωσε πλήρως στους αυτόχθονες πληθυσμούς με συνέπεια να αισθάνονται Αμερικανοί ή Αυστραλοί κατά περίπτωση, ιστορική παρατήρηση που πρέπει να μη μας αφήνει αδιάφορους.
β. Από την άλλη πλευρά η απόλαυση αυτής της ευημερίας επιβάλει και τις ανάλογες υποχρεώσεις που και οι Έλληνες πολίτες έχουν, η εκπλήρωση των οποίων διασφαλίζει τη διατήρηση της ασφάλειας και της ευημερίας, για όλο τον πληθυσμό, αποστολή στην οποία συμβάλουν σε σημαντικό βαθμό και οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.
5. Κατά συνέπεια αναζητείται ένας τρόπος συμμετοχής και των μεταναστών στη διασφάλιση της σημερινής ευημερίας. Είναι αναγκαίος ο προσδιορισμός μίας μορφής εθελοντικής θητείας (κοινωνικής ή άλλης) στην οποία οι μετανάστες που επιθυμούν να ζήσουν στη χώρα μας θα πρέπει να συμμετάσχουν με τον ίδιο τρόπο που και οι Έλληνες συμμετέχουν. Αυτό είναι το αντικείμενο που θα διερευνήσουμε στη συνέχεια.
2Γ. Κριτήρια Επίλυσης του Προβλήματος
1. Η λύση πρέπει να αποσκοπεί στη κοινωνικοποίηση των οικονομικών μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία με προοπτική ομαλής ενσωμάτωσης των ίδιων και ιδιαίτερα των επομένων γενεών.
2. Η λύση πρέπει να αξιοποιεί τις υπάρχουσες υλικές και οργανωτικές υποδομές. Οι ΕΔ διαθέτουν εγκαταστάσεις στη μεθόριο που έχουν εγκαταλειφθεί ή υπολειτουργούν. Παράλληλα υπάρχουν υποδομές αρμοδιότητας άλλων Υπουργείων (Πανεπιστήμια, σχολεία, νοσοκομεία κλπ) που πρέπει να συνδυαστούν στην επίλυση του προβλήματος.
3. Η λύση πρέπει να μη δημιουργεί έντονα μειονοτικά προβλήματα. Κατά συνέπεια πρέπει να ληφθεί μέριμνα για την κατανομή των μεταναστών σε ολόκληρη την επικράτεια.
4. Δοθείσης της αστυφιλίας, ιδιαίτερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη η εγκατάσταση οικονομικών μεταναστών στην επαρχία πρέπει να συνδυαστεί με μόνιμου χαρακτήρα αποκέντρωση των Ελληνικών πληθυσμών των μεγάλων αστικών κέντρων.
5. Η λύση πρέπει να φαίνεται ελκυστική και δίκαιη αντιμετώπιση από τους ίδιους τους μετανάστες.
6. Η λύση πρέπει να είναι κατά το δυνατό αυτοχρηματοδοτούμενη.
2Δ. Πρόταση Κοινωνικής Επίλύσης του Προβλήματος
1. Η λύση του προβλήματος θα επιχειρήσουμε με τη δραστηριοποίηση της Ελληνικής κοινωνίας με σκοπό την δημιουργική αντιμετώπιση του φαινομένου των οικονομικών μεταναστών (βλ.Κεφ.1,παρ.Α1), με πρωτοβουλία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΕΘΑ), ενώ η λύση πρέπει να απαντά στο πρόβλημα που ετέθη στο Κεφ.2 και ιδιαίτερα να καλύπτει τα κριτήρια που ετέθησαν στις παραγράφους Γ10-15 αυτού.
2. Η δραστηριοποίηση του ΥΕΘΑ δικαιολογείται με βάση τις παραδοχές και τους προβληματισμούς που διατυπώσαμε προηγουμένως (Κεφ.1, παρ.Β3-6).
3. Στη συνέχεια θα αναπτυχθεί η διαδικασία τριών σταδίων για την ομαλή προσαρμογή των οικονομικών προσφύγων (ενημέρωση εκπαίδευση και επαγγελματικός προσανατολισμός) προκειμένου να δείξουμε ότι η προτεινόμενη λύση αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το πρόβλημα που τέθηκε.
2Ε. Ιδέα Ενέργειας
Με τον ίδιο τρόπο που όλοι οι Έλληνες υπηρετούν τη θητεία τους, προσφέροντας στην χώρα ασφάλεια από εξωτερικές απειλές, έτσι και όσοι εισέρχονται στη χώρα και προσδοκούν στα οφέλη μιας σύγχρονης Ευρωπαϊκής κοινωνίας είναι εύλογο να προσφέρουν ένα αντίστοιχο χρόνο από τη ζωή τους στην προσφορά του κοινωνικού συνόλου με τη μορφή κοινωνικής θητείας (πυροσβεστική, ΟΤΑ, δασοφυλακή) που σε κάποιο προχωρημένο στάδιο του προγράμματος θα μπορούσε να διαμορφωθεί και σε στρατιωτική θητεία για διεθνείς ανθρωπιστικές αποστολές. Η κοινωνική θητείας θα συνδυαστεί με ένα πρόγραμμα τριών σταδίων πολιτιστικής ενημέρωσης και επαγγελματικού προσανατολισμού μέσα από Ειδικές Μονάδες Πολιτικού Χαρακτήρα που θα συνδέονται οργανωτικά με Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Το πρόγραμμα θα συνδυαστεί με αποκέντρωση[2] και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας μας.
Κεφάλαιο | |
3 |
Διαδικασία Τεσσάρων Σταδίων Ομαλής Συναρμογής
3Α. Γενικά
1. Κατ’ αρχήν πρέπει να αναφερθεί ότι επιλέχθηκε ο όρος «συναρμογή», αντί του «προσαρμογή» προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ανάγκη αμοιβαίας και προς την κατεύθυνση της Ελληνικής κοινωνίας ανάγκης εξοικείωσης με το πρόβλημα των μεταναστών διότι η αντιμετώπιση του απαιτεί κοινωνική συναίνεση αλλά και εξέλιξη. Το πρόγραμμα ομαλής συναρμογής των οικονομικών μεταναστών με την Ελληνική κοινωνία προτείνουμε να διακρίνεται σε τέσσερα στάδια.
α. Στο αρχικό στάδιο σκοπός είναι η ενημέρωση τους για γενικά θέματα προκειμένου να αποφασίσουν οικειοθελώς εάν θα παραμείνουν και θα αποδεχθούν την Ελληνική και Ευρωπαϊκή έννομη τάξη.
β. Στο δεύτερο στάδιο της κοινωνικής εκπαίδευσης ακολουθεί η ένταξη τους σε δραστηριότητες κοινωνικής θητείας και αναζητούνται οι ιδιαίτερες ικανότητες και γνώσεις τους σε συνδυασμό επαγγελματική απασχόληση.
γ. Στο τρίτο στάδιο του επαγγελματικού προσανατολισμού φιλοδοξία του προγράμματος είναι η επαγγελματική εκπαίδευση και η απασχόληση τους με έμφαση στην αποκέντρωση.
δ. Στο τέταρτο στάδιο της Μόνιμης Εγκατάστασης, οι οικονομικοί πρόσφυγες θα διοχετεύονται στην κάλυψη κενών θέσεων στην αγορά εργασίας, και ιδιαίτερα στην επαρχία.
2. Η Οργάνωση της όλης δραστηριότητας θα μπορούσε να αναληφθεί από τις Υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών (Νομαρχίες, ΟΤΑ). Έχουμε όμως την πεποίθηση ότι η ανάληψη αυτής της οργάνωσης από τις ΕΔ με βάση νέες Μονάδες που θα δημιουργούνται με την ένταξη τους για λόγους υποστήριξης στις υπάρχουσες στρατιωτικές Μονάδες, θα είναι πιο αποτελεσματική οδός. Ένα βασικό μειονέκτημα από μία καθαρά στρατιωτική υποστήριξη θα είναι η έμφαση στην κρατική χρηματοδότηση που δεν πρέπει να είναι το ζητούμενο καθότι επιδίωξη του προγράμματος είναι η όλη προσπάθεια να είναι αυτοχρηματοδοτούμενη.
3. Κατά συνέπεια το προτεινόμενο σχήμα θα πρέπει να θεωρηθεί η δημιουργία νέων Μονάδων πολιτικού χαρακτήρα, ενταγμένων για λόγους υποστήριξης στις στρατιωτικές Μονάδες της κάθε περιοχής, με αρχική επάνδρωση από πτυχιούχους (οικονομολόγους, νομικούς, φιλόλογους) εφέδρους αξιωματικούς[3] που με την κατάταξη τους θα δηλώσουν ότι εντάσσονται επαγγελματικά σε αυτό το σχήμα. Στο Επιτελείο των Μονάδων αυτών θα εντάσσονται εθελοντικά και υπάλληλοι των συναρμόδιων Υπουργείων,[4] οι οποίοι αναλόγως του βαθμού τους θα είναι δυνατό και να αναλαμβάνουν τη Διοίκηση των Μονάδων αυτών. Στις Μονάδες θα είναι δυνατό να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ντόπιοι εθελοντές[5], ενώ είναι προφανές ότι η στρατιωτική οργάνωση θα προσδώσει και το χαρακτήρα αυτοεξυπηρέτησης των μεταναστών στις Μονάδες Οργάνωσης τους.
4. Αποστολή των Μονάδων αυτών είναι η εξασφάλιση υποδομών στέγης, σίτισης, η διασύνδεση με την τοπική αγορά για την απασχόληση των μεταναστών στη διάρκεια του κάθε σταδίου, και η προετοιμασία τους για το επόμενο στάδιο. Ειδικότερα θα διακρίνουμε σε Μονάδες Υποδοχής Ενημέρωσης Μεταναστών (ΜΥΠΕΜ), σε Μονάδες Κοινωνικής Εκπαίδευσης Μεταναστών (ΜΟΚΕΜ) και σε Μονάδες Επαγγελματικού Προσανατολισμού Μεταναστών (ΜΕΠΡΟΜ).
5. Από Οργανωτικής απόψεως κάθε ΜΥΜ θα διακρίνεται σε δύο σκέλη:
α. Επιχειρησιακό, που θα καλύπτει εκπαίδευση, απασχόληση και διασύνδεση με την αγορά και την τοπική κοινωνία.
β. Διοικητικής Μέριμνας, που θα καλύπτει χρηματοδότηση, σίτιση, στέγαση, περίθαλψη.
6. Για την ασφαλιστική κάλυψη των μεταναστών, θα πρέπει να δημιουργηθεί ειδικό ταμείο αρωγής που θα έχει μία αρχική προικοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά θα επιδιώκει στην άντληση πόρων από ιδιωτικούς φορείς, προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Εκκλησία, με επιδίωξη ως κύρια πηγή χρηματοδότησης να αποτελέσουν οι συνδρομές από τους απασχολούμενους μετανάστες, όπως θα εξηγήσουμε σε επιμέρους ενότητα.
7. Σε κάθε στάδιο θα γίνεται αναφορά σε διοικητική μέριμνα, εκπαίδευση και απασχόληση.
3Β. Στάδιο Ενημέρωσης
1. Οι εισερχόμενοι έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με την Ελληνική πραγματικότητα, αγνοούν τη γλώσσα τα ήθη και τα έθιμα μας, ενώ είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι ο αριθμός τους και η περιοχή παρουσίασης τους είναι απρόβλεπτα αλλά συνήθως πρόκειται για ακριτικά νησιά.
Διοικητική Μέριμνα
2. Απαιτείται η οργάνωση επιτόπιων υποδομών υποδοχής (Μονάδων Υποδοχής Ενημέρωσης Μεταναστών - ΜΥΠΕΜ) σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό την περίθαλψη των μεταναστών, την άμεση αντιμετώπιση προβλημάτων υγιεινής, όπως τον εμβολιασμός τους, την παροχή στέγης και τη παροχή στοιχειώδους γνώσης της ελληνικής κοινωνίας, για την προετοιμασία τους για το επόμενο στάδιο.
Εκπαίδευση
3. Στο στάδιο αυτό απαιτείται:
α. Η ενημέρωση των ενηλίκων για στοιχειώδη ζητήματα οργάνωσης της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής κοινωνίας.
β. Οι ανήλικοι θα εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα με έμφαση στην ελληνική γλώσσα ενταγμένα στα σχολεία της περιοχής τους.
γ. Ενδιάμεσος σκοπός, του σταδίου αυτού, αποτελεί η αναγνώριση των ειδικών κλίσεων, ικανοτήτων και γνώσεων για την εκπαίδευση του επόμενου σταδίου.
δ. Μέριμνα πρέπει να ληφθεί για την ανεξάρτητη ενημέρωση ανδρών και γυναικών, εφόσον η προέλευση τους απαιτεί κάτι τέτοιο, ως μεταβατικό στάδιο (επιδίωξη είναι στο επόμενο στάδιο αυτή η προϋπόθεση να έχει αμβλυνθεί).
4. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης θα είναι ταχύρυθμο διάρκειας από ορισμένες εβδομάδες μέχρι μέγιστο 1 –2 μήνες.
α. Σε αυτό το στάδιο απαιτείται η ενημέρωση τους σε θέματα ελληνικής γλώσσας, νομοθεσίας, εθνικών παραδόσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του εκπαιδευτικού, ασφαλιστικού και εργασιακού συστήματος της χώρας μας κλπ.
β. Ο απώτερος όμως σκοπός του σταδίου αυτού θα είναι η ενημέρωση τους για τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνουν παραμένοντας στη χώρα μας και η λήψη ενσυνείδητης απόφασης για παραμονή ή επιστροφή.
γ. Η γλώσσα εκπαίδευσης πρέπει να είναι μία γλώσσα που καταλαβαίνουν, για το λόγο αυτό θα πρέπει να η δική τους γλώσσα. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η επιλογή εκπαιδευτών γνωστών της αγγλικής και σταδιακά και των γλωσσών προέλευσης των μεταναστών (πακιστανικά, κουρδικά κλπ).
δ. Τα μαθήματα για τους ενήλικους θα γίνονται απογεύματα, προκειμένου αφενός να δίνεται χρόνος για εργασία στις πρωινές ώρες, αφετέρου να αξιοποιούνται οι υπάρχουσες υποδομές εκπαίδευσης (σχολεία).
Απασχόληση
5. Ειδικός φορέας στη ΜΥΠΕΜ θα ερευνά την τοπική αγορά και θα κατευθύνει τους μετανάστες σε χώρους απασχόλησης (αγροτικές εργασίες, τοπικά καταστήματα, φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης), καθώς και στη δημιουργία μικτών επιχειρήσεων, ανάληψη προγραμμάτων στην τοπική αυτοδιοίκηση κλπ με σκοπό την απασχόληση των μεταναστών.
6. Ένα μέρος των χρημάτων που θα δικαιούνται οι απασχολούμενοι θα διατίθεται σε ειδικό ταμείο για τη χρηματοδότηση της ΜΥΠΕΜ (προσωπικό, στέγαση, σίτιση κλπ εξυπηρετήσεις), ένα μέρος για τον ασφαλιστικό τους φορέα και ένα άλλο μέρος θα τους αποδίδεται για τα προσωπικά τους έξοδα. Ως ασφαλιστικές δικλίδες θα ορίζεται ένα κατώτερο επίπεδο προσωπικού μεριδίου ενώ τα χρήματα που θα παρακρατούνται δεν θα ξεπερνούν το κόστος των υπηρεσιών που θα τους παρέχονται (λ.χ. δεν είναι δυνατό να παρακρατείται για σίτιση ποσό μεγαλύτερο από αυτό που θα εξασφάλιζε ο μετανάστης στην ελεύθερη αγορά).
7. Οι ΜΥΠΕΜ θα επιθεωρούνται και θα αξιολογούνται συγκριτικά με δείκτες αποτελεσματικότητας (παραγωγικότητας/ πλήρους απασχόλησης των μεταναστών και κινητοποίησης της τοπικής κοινωνίας, οικονομικότητας και αποδοτικότητας των διατιθεμένων κεφαλαίων).
3Γ. Στάδιο Κοινωνικής Εκπαίδευσης
1. Η υλοποίηση αυτού του σταδίου θα γίνεται από τις Μονάδες Κοινωνικής Εκπαίδευσης Μεταναστών (ΜΟΚΕΜ) που καλύπτεται κυρίως από κοινωνική θητεία σε συνδυασμό με πολιτισμική κυρίως εκπαίδευση. Οι εισερχόμενοι στο στάδιο αυτό μετανάστες έχουν ήδη αποφασίσει για την παραμονή τους στην Ελλάδα. Κατά συνέπεια αυτό το στάδιο θα είναι μεγαλύτερης διάρκειας και αποσκοπεί στην ενισχυμένη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και στοιχείων ιστορίας και πολιτισμού, σε συνδυασμό με κοινωνική θητεία στη διάρκεια της οποίας θα πρέπει να αναγνωρισθεί ο επαγγελματικός προσανατολισμός του μετανάστη για να συνεχίσει στο επόμενο στάδιο. Προσπάθεια θα καταβάλλεται για τη δημιουργία και υποστήριξη πολιτιστικών και αθλητικών σωματείων της περιοχής και την ένταξη των μεταναστών σε αυτά. Παράλληλα η ΜΟΚΕΜ θα έχει οργάνωση ανάλογη των άλλων ΜΥΜ.
Διοικητική Μέριμνα
2. Η διοικητική υποστήριξη θα παρέχεται από Μονάδες Επαγγελματικής Κοινωνικής Εκπαίδευσης Μεταναστών (ΜΟΚΕΜ) που θα εδρεύουν σε κωμοπόλεις με στρατιωτικές Μονάδες, ΙΕΚ και σχολεία, για την πλήρη ένταξη ολόκληρης της οικογένειας του μετανάστη. Απαιτείται η ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλους σχεδόν τους νομούς της χώρας με εξαίρεση τις πρωτεύουσες περιφερειών. Οι ΜΟΚΕΜ θα είναι εξειδικευμένες κατά περιοχή και σε αυτές θα κατευθύνονται οι μετανάστες ανάλογα με τον επαγγελματικό προσανατολισμό των γονέων της κάθε οικογένειας μετανάστη.
Εκπαίδευση
3. Στο στάδιο αυτό η εκπαίδευση διακρίνεται σε συνέχιση της ενημέρωσης των μεταναστών σε θέματα πολιτιστικής φύσης, σε προσφορά κοινωνικής θητείας και σε έναρξη επαγγελματικού προσανατολισμού.
4. Η συνέχιση της ενημέρωσης των μεταναστών σε θέματα πολιτιστικής φύσης διακρίνεται σε διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας, νομοθεσίας, εθνικών παραδόσεων, ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αγωγής του πολίτη κλπ, αντικείμενα τα οποία θα διδάσκονται κατά τις αργίες ή στη διάρκεια οργανωμένων εκδηλώσεων εκδρομών περιηγήσεων. Επιδίωξη θα είναι το πρόγραμμα εκπαίδευση να συνδυάζεται με δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και να μην είναι αποκομμένο από την τοπική κοινωνία. Οι ανήλικοι θα εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα με έμφαση στην ελληνική γλώσσα στα σχολεία της περιοχής τους. Η γλώσσα εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι αρχικά μία γλώσσα που καταλαβαίνουν και στη συνέχεια η Ελληνική. Για το σκοπό αυτό απαιτείται η επιλογή εκπαιδευτών γνωστών της αγγλικής και σταδιακά και των γλωσσών προέλευσης των μεταναστών (πακιστανικά, κουρδικά κλπ). Τα μαθήματα για τους ενήλικους θα γίνονται απογεύματα.
5. Η προσφορά κοινωνικής θητείας θα γίνεται σε δραστηριότητες της τοπικής αυτοδιοίκησης, στην πυροσβεστική, στο δασαρχείο, σε νοσοκομεία, σε ιδρύματα (γεροκομεία, ορφανοτροφεία κλπ), στις ΕΔ (μαγειρεία, αποψιλώσεις, εξωραϊσμούς κτιρίων πολλά από τα οποία θα είναι αυτά στα οποία θα διαβιούν και οι ίδιοι) στην Εκκλησία κλπ.
6. Ο επαγγελματικός προσανατολισμός αναφέρεται στο πρώτο στάδιο καταγραφής της προηγούμενης επαγγελματικής τους εμπειρίας και σε παροχή γνώσεων για την ελληνική αγορά εργασίας και την προετοιμασία τους για το επόμενο στάδιο, με την ένταξη τους σε ΙΕΚ και την απασχόληση τους στην περιοχή του ΙΕΚ σε αντικείμενο της ειδικότητας τους.
7. Το πρόγραμμα της κοινωνικής εκπαίδευσης θα είναι ανάλογο με τις ανάγκες κάθε μετανάστη, προτεινόμενης διάρκειας από ένα εξαμήνου μέχρι το μέγιστο της θητείας των Ελλήνων, και θα μπορεί να παραταθεί με τη μορφή μονιμότερης απασχόλησης σε περίπτωση αδυναμίας εξεύρεσης άλλης εργασίας (κάτι που όμως θα λογίζεται ως αποτυχία του συστήματος).
Απασχόληση
8. Ειδικός φορέας στη ΜΟΚΕΜ θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τις υποδομές του ΟΑΕΔ, αλλά δεν θα περιορίζεται από αυτόν καθότι το πρόβλημα είναι ειδικότερο. Θα επιδιώκεται κατά συνέπεια καλύτερη διασύνδεση με την τοπική αγορά εργασίας και θα αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη τοπικών Μονάδων παραγωγής, συνεταιρισμών κλπ.
3Δ. Στάδιο Επαγγελματικού Προσανατολισμού
1. Το επόμενο στάδιο θα το διαχειρίζονται οι ΜΕΠΡΟΜ που θα είναι εξειδικευμένες με βάση τα ΙΕΚ και ΚΕΚ της περιοχής τους και την προσπάθεια επαγγελματικής κατάρτισης των μεταναστών. Μετά από αυτό το στάδιο ο μετανάστης θα υποστηρίζεται για την απόκτηση μόνιμης απασχόλησης σε ολόκληρη την επικράτεια και όχι περιοριστικά στην περιοχή της ΜΕΠΡΟΜ, προκειμένου οι αναπτυχθείσες υποδομές και διασυνδέσεις να χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη και επαγγελματικό προσανατολισμό και άλλων μεταναστών. Παράλληλα η ΜΕΠΡΟΜ θα έχει στόχους και αξιολόγηση με φιλοσοφία ανάλογη της Μονάδας Υποδοχής
Διοικητική Μέριμνα
2. Η διοικητική Μέριμνα θα ασκείται από τις ΜΕΠΡΟΜ για την παροχή υποστήριξης στους μετανάστες μέσω της χρηματοδότησης του ταμείου αλληλοϋποστήριξης. Η υποστήριξη που οι ΜΕΠΡΟΜ θα παρέχουν σε αυτό το στάδιο δεν μπορούν να εκτιμηθούν εύκολα σε αυτή τη φάση, διότι η αναγκαία υποστήριξη είναι συνάρτηση των αναγκών της εκπαίδευσης (που θα εξαρτάται και από τις ειδικές ικανότητες και γνώσεις των μεταναστών), της εγκατάστασης των οικογενειών και της επαγγελματικής τους απασχόλησης.
3. Το στάδιο αυτό συνδυάζει επαγγελματική εκπαίδευση με πλήρη επαγγελματική απασχόληση και την πληρέστερη, κατά το δυνατό κοινωνικοποίηση των μεταναστών και την εμπλοκή και της υπόλοιπης κοινωνίας σε αυτή τη διαδικασία με έμφαση στους δημόσιους υπαλλήλους και τους εθελοντές.
Εκπαίδευση
4. Στο στάδιο αυτό η πολιτιστική εκπαίδευση των μεταναστών θα περιορισθεί στην εμβάθυνση στη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας με τρόπο κατάλληλο για την ηλικία τους σε συνδυασμό με στοιχεία γνώσεων υψηλότερου επιπέδου (εμπλουτισμό). Το πολιτιστικό πρόγραμμα θα συνδυάζεται με οικογενειακές δραστηριότητες με προσπάθεια ένταξης σε συλλόγους και πολιτιστικά σωματεία (λ.χ. προσκοπισμός για τα παιδιά, κοινωνικός τουρισμός κλπ). Οι ανήλικοι θα επιδιώκεται να ενταχθούν στα σχολεία της ηλικίας τους ή του γνωστικού τους επιπέδου ανάλογα με τα προγράμματα του ΥΠΕΠΘ, αλλά με επιπλέον υποστήριξη από τις ΜΕΠΡΟΜ.
5. Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης θα είναι ανάλογο με τις ανάγκες κάθε μετανάστη διάρκειας 1-2 έτη και θα υλοποιείται σε απογευματινό ωράριο (τύπου ΙΕΚ) εκτός εάν συνδυάζεται με πρακτική άσκηση οπότε θα ακολουθεί το πρόγραμμα της απασχόλησης του. Απώτερος σκοπός του σταδίου αυτού θα είναι ο επαγγελματικός τους προσανατολισμός και η προετοιμασία τους για το επόμενο στάδιο. Η γλώσσα εκπαίδευσης θα πρέπει να είναι κατά βάση η Ελληνική. Τα μαθήματα για τους ενήλικους θα γίνονται απογεύματα και ενδεχομένως σε ευέλικτο πρόγραμμα στα Σαββατοκύριακα εάν η επαγγελματική τους απασχόληση συμπίπτει χρονικά.
Απασχόληση
6. Ειδικός φορέας στη Μονάδα επαγγελματικής απασχόλησης θα αξιοποιήσει τις δυνατότητες και τις υποδομές του ΟΑΕΔ, αλλά δεν θα περιορίζεται από αυτόν καθότι το πρόβλημα είναι ειδικότερο. Θα επιδιώκεται κατά συνέπεια συντονισμός σε πανελλαδικό επίπεδο με κοινή βάση δεδομένων ιδιαίτερα για περιπτώσεις με εξειδικευμένες γνώσεις και ικανότητες των μεταναστών (λχ πυρηνικοί επιστήμονες κλπ). Η επιδίωξη πάντως είναι οι μετανάστες σε αυτό το στάδιο να έχουν πλήρη απασχόληση και για το σκοπό αυτό θα αξιοποιούνται δημιουργικά όλες οι δυνατότητες (Ευρωπαϊκά προγράμματα, ΟΑΕΔ, ΟΤΑ, Εκκλησία, συνεταιρισμοί κλπ, χωρίς να αποκλείεται και η στρατιωτική υπηρεσία εφόσον η συμπεριφορά των μεταναστών εμπνέει ασφάλεια με υπηρεσιακή αξιολόγηση κατά περίπτωση.
Στάδιο Μόνιμης Εγκατάστασης
1. Στο τέταρτο στάδιο της Μόνιμης Εγκατάστασης, οι οικονομικοί πρόσφυγες θα διοχετεύονται στην κάλυψη κενών θέσεων στην αγορά εργασίας, και ιδιαίτερα στην επαρχία. Την επίβλεψη της κοινωνικής και οικονομικής προόδου των οικογενειών των μεταναστών θα αναλαμβάνουν δύο ανάδοχοι Δημόσιοι Υπάλληλοι ή Εθελοντές ως σύνδεσμοι υποστήριξης και κοινωνικής ένταξης ενώ την υποστήριξη τους θα εξακολουθεί να έχει η ΜΕΠΡΟΜ από το προηγούμενο στάδιο που θα ευθύνεται για την παροχή συμβουλών και κατευθύνσεων στα προβλήματα που τυχόν θα ανακύπτουν, καθόσον η κύρια φύση των προβλημάτων εκτιμάται ότι θα είναι επαγγελματικής φύσης.
2. Η επιτυχία του όλου προγράμματος θα προκύπτει από το βαθμό ανεξαρτησίας που θα έχουν οι μετανάστες με την είσοδο τους στο τελευταίο αυτό στάδιο. Στο στάδιο αυτό θα παραμένουν οι οικονομικοί μετανάστες μέχρι την αποχώρηση τους από τη χώρα ή την τυχόν πολιτογράφηση τους ως Ελλήνων πολιτών.
Κεφάλαιο | |
4 |
Ικανοποίηση των Κριτηρίων
1. Η λύση πράγματι αποσκοπεί στη κοινωνικοποίηση των οικονομικών μεταναστών στην Ελληνική κοινωνία με προοπτική ομαλής ενσωμάτωσης των ίδιων και ιδιαίτερα των επομένων γενεών και μπορεί να πετύχει το σκοπό αυτό.
2. Η λύση αξιοποιεί τις υπάρχουσες υλικές και οργανωτικές υποδομές των ΕΔ που διαθέτουν εγκαταστάσεις στη μεθόριο που έχουν εγκαταλειφθεί ή υπολειτουργούν, της εκπαίδευσης μέσω των ΙΕΚ, των ΟΤΑ, του ΟΑΕΔ κλπ.
3. Η λύση εάν εφαρμοσθεί με συνέπεια ως προς το σκέλος της αποκέντρωσης και της μόνιμης εγκατάστασης των Ελλήνων δεν θα δημιουργήσεί μειονοτικά προβλήματα ή η συγκέντρωση αλλοδαπών πληθυσμών δεν θα είναι χειρότερη αυτής που θα υπήρχε χωρίς την εφαρμογή του προγράμματος. Δημιουργεί όμως την προοπτική ενσωμάτωσης των μεταναστών στους Ελληνικούς θεσμούς, ακόμη και στις ΕΔ.
4. Δοθείσης της αστυφιλίας, ιδιαίτερα σε Αθήνα - Θεσσαλονίκη η εγκατάσταση οικονομικών μεταναστών στην επαρχία συνδυάζει μόνιμου χαρακτήρα αποκέντρωση των Ελληνικών πληθυσμών των μεγάλων αστικών κέντρων, μέσω:
α. Της απασχόλησης του ελληνικού πληθυσμού, ιδιαίτερα των νέων στην επαρχία.
β. Της αξιοποίησης του επιστημονικό δυναμικό της χώρας μας, που είναι αυτό με τη μεγαλύτερη ανεργία.
14. Η λύση είναι ελκυστική και δίκαιη για τους ίδιους τους μετανάστες, διότι τους προσομοιάζει με Έλληνες πολίτες και οδηγεί στην ομαλή αποδοχή τους από την Ελληνική κοινωνία:
α. Εξασφαλίζει τη διαβίωση των οικογενειών τους.
β. Της παροχής επαγγελματικών γνώσεων και προσανατολισμού.
γ. Της παροχής γνώσεων σχετικών με τον Ελληνικό και Ευρωπαϊκό πολιτισμό, τη λειτουργία της αγοράς, την αγωγή του πολίτη που τους εμφυσά την αίσθηση ένταξης τους σε μία κοινωνία στην οποία να θέλουν να ζήσουν και να προσφέρουν αλλά και τους δημιουργεί την συναίσθηση ευθύνης για την εξέλιξη της δικής τους πατρίδας σε μία ανάλογης μορφής κοινωνία ανοχής και πολυφωνίας.
δ. Τους οδηγεί στην οικειοθελή και συνειδητή ανάληψη υποχρεώσεων και δικαιωμάτων κατ’ αναλογία με τους λοιπούς Έλληνες.
15. Η λύση είναι σε μεγάλο βαθμό, εξαρτώμενη και από το βαθμό επιτυχίας της αυτοχρηματοδοτούμενη:
α. Από την απασχόληση των μεταναστών.
β. Από προγράμματα χρηματοδότησης της ΕΕ (επαγγελματικής αποκατάστασης κλπ).
γ. Από δήμευση ή κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων από την τέλεση εγκλημάτων σχετικών με του οικονομικούς μετανάστες (δουλεμπορία, σωματεμπορία).
Συμπεράσματα
1. Η προτεινόμενη λύση αντιμετωπίζει το πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών τους οποίους εντάσσει στην Ελληνική κοινωνία με ομαλό τρόπο, εξασφαλίζοντας τους αρχικά τα μέσα για επιβίωση, επαγγελματική αποκατάσταση αλλά στη συνέχεια αποδοχή από το κοινωνικό σύνολο.
2. Το κόστος της λύσης αυτό σε μεγάλο βαθμό αντισταθμίζεται από Ευρωπαϊκά προγράμματα αλλά και από την αυτοχρηματοδότηση του.
3. Οι μελετητές υποστηρίζουν ότι η δημιουργία ενός φορέα για τη σχεδίασης και εφαρμογή της προτεινόμενης λύσης στα πλαίσια του ΕΥΘΑ, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα.
[1] Αυτά τα οφέλη άλλωστε έτυχαν και εκατομμύρια Έλληνες μετανάστες στην Αμερική και την Αυστραλία ενισχύοντας και τη χώρα μας μέσω των οικογενειών τους ή άμεσα με ευεργετήματα.
[2] Επιμέρους σκοπός του προγράμματος θα είναι να συνδυαστεί η επαγγελματική μετεγκατάσταση Ελλήνων απασχολούμενων στη μεθόριο (αποκέντρωση). Ένα μέτρο είναι η επιλογή ζευγαριών επιστημόνων που θα απασχοληθούν στο πρόγραμμα ή συζύγων υπαλλήλων, από συναρμόδια υπουργεία, που δέχονται μετεγκατάσταση στην επαρχία
[3] Ενδεχομένως θα αφορά Έφεδρους στρατιωτικούς οικονομολόγους, νομικούς και φιλολόγους, , δεκαετούς σύμβασης, οι οποίοι θα ενημερωθούν σε ζητήματα σχετικά με τους μετανάστες κοινωνικά, ιστορία των χωρών τους, γλώσσα κλπ, έτσι ώστε να μπορούν να αποδώσουν στο έργο τους. Μεγαλύτερη ανάπτυξη σχετικά με την Οργάνωση και την Επάνδρωση θα γίνει με την εκπόνηση της τελικής μελέτης.
[4] Κατά προτίμηση ο στρατιωτικός θα πρέπει να είναι ειδικότητας Εφοδιασμού – Μεταφορών (logistics) προκειμένου να μπορεί να υποστηρίζει τη Μονάδα σύμφωνα με το σύστημα Υποστήριξης των ΕΔ.
[5] Το πρόγραμμα θα συνδυάζεται σε κάθε στάδιο με τον εθελοντισμό, προκειμένου το σύνολο της κοινωνίας να εμπλακεί στη διαδικασία «συναρμογής» με τους οικονομικούς μετανάστες:
i. Ενθαρρύνονται εθελοντές της τοπικής κοινωνίας συνεργάζονται στο πρόγραμμα. Τυχόν απασχόληση των εθελοντών σε επαγγελματική βάση δεν πρέπει να αποκλεισθεί στο αρχικό στάδιο αλλά είναι προφανές ότι οι ίδιοι οι μετανάστες θα οργανωθούν για την αυτοεξυπηρέτηση τους.
ii. Ήδη λειτουργούντες σύλλογοι θα εξαρτήσουν τη χρηματοδότηση τους με τη συμμετοχή τους.
iii. Τα παιδιά των μεταναστών εντάσσονται σε αθλητικούς συλλόγους, προσκοπισμό κλπ.
iv. Αξιοποιούνται προτάσεις της τοπικής κοινωνίας.
Σύντομο Βιογραφικό των Μελετητών (ως είχαν την 23 Ιουλ.2003)
Ο Ιωάννης Μανομενίδης είναι Επισμηναγός Εφοδιασμού της Πολεμικής Αεροπορίας. Έχει σπουδάσει Εφοδιασμό στη Σχολή Ικάρων και Οικονομική των Επιχειρήσεων στη Σχολή Νομικών και Οικονομικών Επιστημών του ΑΠΘ. Επίσης παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Οικονομική Θεωρία του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και σεLogistics (Εφοδιασμός – Μεταφορές) του Πανεπιστημίου Cranfield της Αγγλίας και είναι Υποψήφιος Διδάκτορας στο Διεθνές Εμπόριο. Έχει συγγραφικό έργο σε Οικονομικά καιLogistics σε Ελληνικά και Αμερικάνικα περιοδικά, παρουσιάσεις σε Διεθνή Συνέδρια και πλούσια διδακτική πείρα.
Ο Ηλίας Παπαναστασίου έχει σπουδάσει στη Νομική Αθηνών, Πολιτικές Επιστήμες στην Πάντειο και είναι Διδάκτορας του Πανεπιστημίου Lund της Σουηδίας και έχει πτυχίο μελετητή κατηγοριών 3 και 4 (οικονομικές, κοινωνικές και νομικές μελέτες). Διατηρεί Γραφείο Μελετών για ένταξη σε επιδοτούμενα προγράμματα της ΕΕ (Γ΄ΚΠΣ) και του Ν.2601/98. Διετέλεσε σύμβουλος του Υπουργείου Τύπου το 1995 και έχει πλούσια διδακτική δραστηριότητα σε πολλούς φορείς μεταξύ των οποίων και στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικού.
Η Αικατερίνη Νερούλια έχει φοιτήσει στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και τώρα εργάζεται στην Εθνική Leasing. Έχει έντονη δραστηριότητα ως στέλεχος τηςAIESEC και έχει εκπονήσει πλήθος εργασιών, κυρίως οικονομικού περιεχομένου καθώς επίσης έχει παρουσιάσει εργασίες της σε Διεθνή Συνέδρια.
O Κωνσταντίνος Γκέκας έχει φοιτήσει στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών στο Τμήμα Διεθνών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Σπουδών, είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών (ΜΑ), στη Διεθνή Πολιτική Οικονομία του Πανεπιστημίου Warwick Μ. Βρετανίας. Διαθέτει προϋπηρεσία στο χρηματιστηριακό κλάδο και σε οικονομικές έρευνες.